Home » Nemački jezik » Nemačka jezička diploma ( DSD) u Zrenjaninskoj gimnaziji

Nemačka jezička diploma ( DSD) u Zrenjaninskoj gimnaziji

U Zrenjaninskoj gimnaziji učenici mogu polagati ispit za dobijanje Nemačke jezičke diplome (Deutsches Sprachdiplom – DSD).To je međunarodno priznata diploma kojom se potvrđuje poznavanje nemačkog jezika na nivou B1 prema Zajedničkom evropskom referentnom okviru za strane jezike. Ovaj projekat je rezultat sporazuma između Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije i Konferencije ministara kulture i Ministarstva spoljnih poslova Savezne Republike Nemačke.

Pripreme učenika i samo polaganje ispita za dobijanje Nemačke jezičke diplome u okviru redovne nastave se realizuju kroz učenje nemačkog jezika kao prvog stranog jezika u tzv. DSD- grupi. To znači da u DSD-grupi mogu biti samo učenici sa opšteg i društveno-jezičkog smera koji imaju veći nedeljni fond časova prvog stranog jezika (opšti smer: 2+2+4+3; društveno-jezički smer: 2+3+5+4) i koji su nemački jezik već učili u osnovnoj školi. Ispit se polaže u trećem razredu.

Prednosti posedovnja ove diplome su višestruke. Ona omogućava učenicima bolje profesionalne  šanse,jer je poznavanje stranih jezika veoma važno kako za dalje obrazovanje tako i za buduću profesiju i karijeru.

Posebna pogodnost je što učenici ovu diplomu o poznavanju nemačkog jezika mogu steći u školi, dakle bez ikakavih dodatih troškova.

Ove školske godine je pismeni deo ispita održan 09.marta, a usmeni ispiti su završeni početkom aprila. Ispit je polagalo 18 učenika. Rezultati će biti poznati u junu mesecu.

DSD

Scroll To Top