Home » Nove objave » Evropski dan jezika

Evropski dan jezika

Evropski dan jezika promoviše učenje jezika širom Evrope. Na inicijativu Veća Evrope, Strasbourg, Evropski dan jezika se od 2001. godine obeležava svake godine 26. septembra. Ovaj dan obeležavamo da bi se upozorila javnost na važnost učenja jezika, s ciljem povećanja višejezičnosti i međukulturnog razumevanja,

da bi se promovisala bogata jezička i kulturološka raznolikost Evrope, da bi se podsticalo celoživotno učenje jezika u školi i izvan nje.

U želji da se i Zrenjaninska gimnazija pridruži ovom pokretu, svake godine prigodno obeležavamo ovaj dan. Ove 2016/17 godine u projektu su učestvovali učenici II8 i III8. Izradili su panoe, koje su postavili na raznim prometnim mestima u školi, pozivajući učenike , profesore i radnike škole da napišu citat ili reči pesme na srpskom, mađarskom, engleskom, nemačkom, ruskom i francuskom  jeziku ( ti se jezici slušaju u Zrenjaninskoj gimnaziji). Na stepeništima su izlepili natpise sa oznakom SMILE i na raznim evropskim jezicima, ispisali prevod za OSMEH uz odgovarajući naziv tog jezika.

Želja nam je bila da se svi uključe u ovo interaktivno obeležavanje dana, da se nešto lepo nauči u duhu tolerancije i međusobnog poštovanja.

Koordinator Prof . Márta Gyermán -Tóth

Scroll To Top