Home » Nemački jezik » Izložba „Hladni rat: uzroci- istorija- posledice“

Izložba „Hladni rat: uzroci- istorija- posledice“

U Gradskoj narodnoj biblioteci „Žarko Zrenjanin“ je od 11.aprila do 04.maja bila postavljena izložba pod nazivom „Hladni rat: uzroci-istorija-posledice“ (Der kalte Krieg: Ursachen-Geschichte-Folgen), koja je rezultat saradnje Zrenjaninske gimnazije i nemačke Centrale za školstvo u inostranstvu (Zentralstelle für das Auslandsschulwesen – ZfA).

Izložbu čine 23 plakata sa tekstom na nemačkom jeziku i propratnim tekstovima na srpskom jeziku. Na svakom plakatu se nalazi QR kod pomoću kog se mogu pogledati kratki dokumentarni filmovi na you tube. Filmovi tematski  prate sadržaj plakata i na engleskom jeziku su.

U okviru ove izložbe održane su 19. aprila radionice sa učenicima Zrenjaninske gimnazije. Radionice je održala gospođa Juta Ziberc-Poca, pedagoški savetnik za nemački jezik SR Nemačke u Srbiji, na nemačkon jeziku.

Učenici su između ostalog naučili i kako se istorija može učiti na interaktivan način. Upotrebom određene aplikacije na pametnim telefonima za skeniranje QR koda mogli su da gledajući dokumentarne filmove iz doba hldnog rata nauče još više o toj temi.  Oni su usvojili osnovna saznanja vezana za izložbu, tako da su mdgli da budu vodiči kroz izložbu svojim drugovima koji nisu učestvovali u radionicama.

Izložbu je posetilo desetak odeljenja naše škole na časovima nemačkog jezika, engleskog jezikai istorije.

Pre Zrenjanina izložba je bila postavljena u Zaječaru u galeriji Istorijskog arhiva (decembar 2016.) i u Nišu u gimnaziji „Stevan Sremac“ (februar 2017.)

DSC_0028 DSC_0064 DSC_0081 DSC_0116 DSC_0449

Scroll To Top