Home » Nove objave » Evropski dan jezika

Evropski dan jezika

Dana 26. septembra 2017. godine u našoj školi obležen je Evropski dan jezika. Svake godine na dan 26. septembra, u svim krajevima Evrope proslavlja se Evropski dan jezika.

Razgovor sa Martom Đerman -Tot  profesorom engleskog jezika u Zrenajninskoj gimnaziji

 

EVROPSKI DAN JEZIKA 2017  (European Day of Languages)

-Šta je EDL?

Svake godine na dan 26. septembra, u svim krajevima Evrope proslavlja se Evropski dan jezika. Ova inicijativa SavetaEvrope, započeta 2001. godine,  posvećena je naglašavanju značaja svih evropskih jezika. Ovim putem, 800 miliona Evropljana u 47 zemalja članica Saveta Evrope ohrabruje se da uči više jezika, u svim uzrastima, kako u školi tako i izvan nje. Savet Evrope podržava višejezičnost u čitavoj Evropi, uz ubeđenje da je poznavanje više jezika jedan od puteva koji vode ka boljoj komunikaciji između različitih kultura i jedan od ključniih elemenata bogatog kulturnog i jezičkog nasleđa kontinenta.

-Ko su glavni nosioci obeležavanja u Zrenjaninskoj gimnazji?

 

Uglavnom aktiv stranih jezika nosi vodeću reč, ali pošto je ovo interdisciplinaran događaj, uključeni su i profesori društvenih nauka Svake godine biramo drugu temu. Ove godine to je BLAGOSLOV.

-Kako ste došli baš na tu ideju?

Već smo davno počeli da skupljamo višejezične mudrosti i izložili ih u našoj maloj učionici, pa se pojavila ideja, da to proširimo, istražimo, šta je to, što čovek želi drugom, koja je  univerzalna poruka, koja nosi najuzvišenije misli i donosi svima DOBRO u život, a sve to upoređujući u raznim jezicima i kulturama.

-Šta vas je inspirisalo?

Jezik je čuvar kulturne baštine jedne nacije, pa smo se vodili običnim pozdravom GOOD BYE. U period od V-XI veka, tada još na Germanskom, zatim Anglo-Saksonskom  i na kraju Staro -Engleskom jeziku, pri rastanku koristili su frazu: God þē mid sīe, [gɔd ðeː mɪd 'siy],   gde je GOD gŏd  (bog) i GOD gōd (dobro) izjednačeno,  da bi značilo Bog neka bude stobom. Kroz vekove  taj blagoslov postao je oblik pozdravljanja u svakodnevnom životu, pa se i dan dan koristi  good-bye. Tako je i u srpskom jeziku ZBOGOM, u MađarskomISTENVELED…

-Kako su vaši učenici prihvatili tu ideju?

Neki su se odmah latili telefona i na internetu tražili poznate molitve za blagoslov kuće, neki su kod kuće istraživali isto to na raznim jezicima, neki su nalazili moderne poruke poput : The greatest gift is to be a blessing to someone, neki su prevodili tekstove, neki seckali odštampani material za izložbu, neki ih ulepšavali, kačili …Za ovu priliku otvorena je grupa na Facebooku pod imenom BLESSINGS, gde su svi mogli da prilože svoje blagoslove, tu su objavljene i fotografije sa primprema, kasnije i sa same proslave. Pridružili su nam se i bivši učenici, sada studenti, koji su uvek voleli da prisustvuju multi-kulturalnim događajima u Zrenjninskoj gimnaziji.

-Da li ste se držali samo Evropskih granica?

U početku da, ali kasnije nismo mogli da odolimo jevrejskoj Mezuzi,  mudrostima Kineza, lepim porukama sa Tibeta, koreanskim i japanskim blagoslovima, pa smo te lepe ideje dodali “našima”, pošto nam je namera da njima proširimo već postojeću Multi-Kulti Izložbu ispred Psihološko-Pedagoške Službe.

-Da li ste imali i goste 26. septembra?

Kao višegodišnja saradnja sa bivšim učenicima pojavila se mogućnost, da nam gosti budu Škola plesa Havana Belgrado. Oni su se s radošću odazvali pozivu. Kao i uvek, uz svestranu podršku našeg direktora Milana Radakovića, dobili smo ozvučenje is Kulturnog Centra Top Ton, pa je plesna grupa mogla da pali i žari na perketu fiskulturne sale, na radost učenika Zrenjaninske gimnazije i Ekonomske škole. Izmedju numera, dobili su informacije o plesu kao obliku komunikacije, o nastanku i o samoj salsi, a najviše oduševljenja je izazvao spontani zajednički ples na kraju.

-Da li ste zadovoljni ovogodišnjem obeležavanju Dana jezika?

Kada čovek uloži toliko truda u osmišljavenje i organizaciju ovog dana, ( uz podršku I vannastavnog osoblja škole) čini mu se, da je sve to prekratko trajalo, premalo ljudi je videlo izložbu, trebalo je obaviti više razgovora, moglo je još ovo, još ono…  Ali po reakciji publike od 200-300 učenika i pohvala kolega ipak treba biti zadovoljan, jer njihovi osmesi govore puno.

-Znači iduće godine vidimo se ponovo?

Svakako!  Evropski Dan Jezika s novim temama, starim vrednostima i novim gostima!

Scroll To Top