Home » Nove objave » Боравак зрењанинских гимназијалаца у Москви

Боравак зрењанинских гимназијалаца у Москви

У периоду од 14. до 21. октобра 2017. године, шеснаест ученика наше школе у пратњи професора Ирине Убовић, Раке Томовића, Ненада Шукића, Иване Омаљев и Вере Дамјанов, боравило је у живописној руској престоници – Москви.

Приликом ове посете, обишли смо многа значајна места руске историје, културе и архитектуре. Видели смо предивне куле и велелепне грађевине унутар зидина Кремља, шетали Црвеним тргом, где се по својој необичности и лепоти истиче Храм Василија Блаженог, чију волшебност још више истиче црвенило спољашњих зидина Кремља и околних здања, међу којима је и огромна зграда Државног историјског музеја. Ту, на Црвеном тргу, посетили смо и Лењинов маузолеј.

Били смо у посети и највећем православном храму на свету – Храму  Христа Спаситеља; обишли Оружану палату, Третјаковску галерију, Музеј космонаутике, Парк победе, као и Музеј-панораму «Бородинска битка» у којем је, сценама осликаним у природној величини, верно дочаран амбијент чувене битке. Видели смо Бољшој театар, Универзитет «Ломоносов», Руску државну библиотеку, највећу у континенталном делу Европе. Били смо у ноћном панорамском разгледању града, у Улици стари Арбат, у Тржном центру ГУМ, у раскошно уређеном Московском метроу, циркусу, на хокејашкој утакмици, у Концертној дворани «Чајковски» на концерту чувеног плесног ансамбла «Моисејев»…  Све што смо видели и доживели, оставило је веома снажан утисак на нас.

Ни наш боравак у руској престоници није остао незапажен. Као делегацији из Републике Србије, уприличен нам је свечани пријем у Националном истраживачком технолошком универзитету «МИСиС», где смо се потрудили да у што бољем светлу представимо своју земљу, град и школу. Током обиласка универзитета упознали смо се са студијским програмима. Том приликом разменили смо и пригодне поклоне са нашим домаћинима, а након тога уживали смо у такмичењу поводом обележавања  Дана бруцоша.

Scroll To Top