Home » Nove objave » Prozor u svet

Prozor u svet

 

Pod sloganom „Prozor u svet“, naši učenici i profesori na veoma edukativan i zanimljiv način obeležili su 26. septembar, Evropski dan jezika. Inicijativa za obeležavanje ovog datuma i za izbor slogana potekla je od profesorice engleskog jezika, Marte Đerman Tot.

Na ovaj dan 800 miliona Evropljana u 47 zemalja članica Saveta Evrope ohrabruje se da uči više jezika, u svim uzrastima, kako u školi tako i izvan nje. Savet Evrope podržava višejezičnost na čitavom Starom kontinentu, uz ubeđenje da je poznavanje više jezika jedan od puteva koji vode ka boljoj komunikaciji između različitih kultura i jedan od ključniih elemenata bogatog kulturnog i jezičkog nasleđa kontinenta.

Tokom letnjeg rasputa, prozori na zgradi gimnazije zamenjeni su novim i kako stari prozori ne bi bili bačeni, profesorica Marta je svojim učenicima i kolegama postavila jedno pitanje – kako oni vide svet kroz prozore? Na njeno veliko oduševljenje, počeli su da „pljušte“ odgovori.

Na času engleskog jezika đaci si razmišljali šta za njih znači Prozor u svet jezika. Na matematici su otvorili Prozor u svet različitih matematičkih termina, na istoriji su razmišljali šta je Prozor značio ljudima u logorima. Na fizici su pak otvorili Prozore u svet materije, na biologiji Prozore u život, na muzičkom Prozore u svet orkestarske muzike. Zatim, na psihologiji su otvorili Prozore u svet duše, na francuskom Prozore u svet pantomime, na informatici su razmišljali o Prozorima poznatijim kao Windows…

Pored toga, široko su otvorili Prozore prema Tajlandu, Kini i Rusiji, povezali Prozore likovne umetnosti i filozofije, otvorili Prozor u svet klinastog pisma, kroz Prozor gledali sportska takmičenja i još mnogo toga.

Zahvaljujući učenicima koji su sa radošću prihvatili da učestvuju na ovoj manifestaciji, veliki broj srednjoškolaca je zajedno sa svojim profesorima mogao da učestvuje i da prisustvuje zanimljivom programu, u okviru kojeg je otvorena višejezična izložba u holu škole i upriličen kulturno-umetnički program u dvorištu.

Podršku obeležavanju Evropskog dana jezika nesebično su pružili direktor Zrenjaninske gimnazije Milan Radaković, profesori, vannastavno osoblje i nekoliko bivših učenika.

 

Scroll To Top