Home » Nemački jezik » Održan ispit za Nemačku jezičku diplomu (DSD1 – Deutsches Sprachdiplom)

Održan ispit za Nemačku jezičku diplomu (DSD1 – Deutsches Sprachdiplom)

Ove školske godine su po šesti put  učenici Zrenjaninske gimnazije  polagali ispit za sticanje diplome o poznavanju nemačkog jezika na nivou B1 (Deutsches Sprachdiplom – DSD1). To je diploma koja je priznata svuda u  svetu, a ispit se organizuje u saradnji sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije i nemačkom organizacijom ZfA              ( Savezna uprava za školstvo u inostranstvu).

Ove godine je ispit polagalo 13 učenika. Pismeni deo je održan 14.marta, a usmeni deo ispita se polagao 03. aprila. Rezultati će biti poznati u junu.

Pripreme učenika i samo polaganje ispita za dobijanje Nemačke jezičke diplome u okviru redovne nastave se realizuju kroz učenje nemačkog jezika kao prvog stranog jezika u tzv. DSD- grupi. To znači da u DSD-grupi mogu biti samo učenici sa opšteg i društveno-jezičkog smera koji imaju veći nedeljni fond časova prvog stranog jezika (opšti smer: 2+2+4+3; društveno-jezički smer: 2+3+5+4) i koji su nemački jezik već učili u osnovnoj školi. Ispit se polaže u trećem i/ ili četvrtom razredu.

Prednosti posedovnja ove diplome su višestruke. Između ostalog ona omogućava učenicima bolje profesionalne  šanse, jer je poznavanje stranih jezika veoma važno kako za dalje obrazovanje tako i za buduću profesiju i karijeru.

Posebna pogodnost je što učenici ovu međunarodno priznatu diplomu o poznavanju nemačkog jezika mogu steći u školi, dakle bez ikakavih dodatih troškova.

Scroll To Top