Home » Filozofija » Округли сто Ахимса; Тагоре и Ганди

Округли сто Ахимса; Тагоре и Ганди

Поводом  обележавања 150. годишњице  рођења Махатме Гандија, Амбасада Индије,  и Тагоре центар Зрењанинске гимназије  организују  међународну конференцију и округли сто АХИМСА; ТАГОРЕ И ГАНДИ у понедељак, 3.6.2019. године.

Након посете Његове Екселенције, амбасадора Индије Зрењанинској гимназији 16.04.2019.са предавањем о Махатми Гандију, ученици Зрењанинске гимназије, предвођени професорком енглеске књижевности са универзитета Неоциа из Калкуте и професорком филозофије Александром Максић, организују међународну конференцију и округли сто на тему: АХИМСА; ТАГОРЕ И ГАНДИ у Београду, у Удружењукњижевника Србије, Француска 7, у Београду са почетком у 12 часова.  Професорка Дипанита Дата из Индије већ десети пут долази у Зрењанин, а у Београду је предавач на Филолошком факултету. Ученици Зрењанинске гимназије од 2011. активно учествују у раду Тагоре центра који је осмишљен  након боравка професорки  на Међународној конференцији у Бангладешу посвећеној 150 годишњици рођења Рабинданата Тагоре, индијског нобеловца. Мало је познато да је Тагоре осим као књижевник, допринео историји филозофије својим истраживањем космополитизма и образовања. Ганди и Тагоре су имали различите визије Индије, али су се слагали у потреби да се Индија одбрани од колонијалне репресије. Зна се да је Рабиндранат Тагоре(1861-1941) називао Мохандаса Карамчанда Гандија (1869-1948) Махатмом- Великом душом- док је Ганди песника сматрао Гурудевом-‘божанским учитељем’ себе и индијске нације у настајању. Рабиндракумар Дасгупта нас подсећа: Ганди је за песника био много више од једног индијског лидера који се залаже за индијску незвисност.  Он је Гандија доживљавао као симбол новог човечанства у новом свету (Дасгупта, 2008). Иако су Махатма и Песник расправљали о питањима несарадње, спаљивања туђинске одеће, бојкотовању школа којима управљају Британци и предењу као исправним и погршним методама у борби за независност, њихов однос је остао срдачан и обојица су бранили право оног другог да се разликује. Чињеница је да је Тагоре истицао Гандијеву способност да поткопа насиље путем ненасилног отпора, осигуравајући “баштину национализма који делује уз ограничења”( Ума Дас Гупта, 2018), са ахимсом или ненасиљем према непријатељу, објављујући пут саможртвовања, страдања, ведрог одрицања од сваке себичности и одсуства мржње према странцу/ непријатељу/ тућинцу/ посетиоцу. Та баштина њих обојице не само што је утрла пут индијској борби за независност, него је временом и битно допринела међународном разумевању ахимсе, која је добила ново значење “као симбол свеопште борбе за политичку правду и културно, просвећено достојанство”(Ашис Нанди,1995). Тешко је, а можда и немогуће, поједноставити или пренагласити њихов особен приступ идеји ненасиља и питањима у вези са чувеном дебатом Тагоре-Ганди на ту тему. Па ипак, њихово дубоко разумевање ненасиља (ахимсе), које је подупирало њихово пријатељство, од велике је важности у данашњем “разједињеном човечанству пуном раздора”.

dsc_0253

Дискусија за округлим столом о Тагори и Гандију има за циљ схватање обухватног значења ахимсе и њеног значаја у двадесет и првом веку. Следеће подтеме послужиће тој намери:

-Ахимса и национализам

-Место истине у ахимси

-Ахимса и религија

-Улога приказивања насиља и његове променљиве природе у данашње време

-Појам “насиља на даљину”, “дезинфикованог насиља”, “терористичког насиља” у литератури

1.Почасна сесија (12:00-13:00)

-Walk your way, песма, Антонија Кадаријан

-Поздравни говор, Александра Максић, професорка филозофије, Тагоре центар

-Обраћање почасног госта;  Амбасадор, Његова екселенцијa, господин Субрат Батачарџи

-Уводни говор, др Дипанита Дата, Неоциа универзитет  Индија,  Тагоре центар: Насиље у савременом свету кроз призму ахимсе  и поновно ишчитавање песникове визије Махатме, (недовршено поглавље), предавање на енглеском језику уз превод

2.Округли сто, предавања, презентације и дискусија (13:00-14:30)

Доц. др Уна Поповић, медијатор, Српско филозофско друштво

-Проф. др Душан Пајин: Не-насиље и нуклеарно наоружање, предавање  на српском језику уз видео презентацију на енглеском (13:00-13:15)

-Књижевни критичар и есејист Јован Пејчић: Рабиндранат Тагоре-Николај Велимировић-Махатма Ганди, предавање на српском језику уз превод(13:15-13:30)

- Проф. филозофије, Александра Максић: “Доле Тагоре! Живео Ганди!”? Космополитизам и ахимса, предавање на српском језику уз превод (13:30-13:45)

- Књижевник и адвокат, председник удружења Адлигат, Виктор Лазић: Тагоре у Новом Саду; Утицај Гандија на мировне покрете у свету, предавање на српском језику уз превод (13:45-14:00)

Дискусија за округлим столом (14:00-14:30)

3. Отворена дискусија (14:30-14:45)

-Преводилац Александар Ђусић

-ученици Зрењанинске гимназије

4. Завршна реч (14:45-15:00)

Књижевник, Миљурко Вукадиновић, Удружење књижевника Србије

dsc_0314

dsc_0316

 dsc_0317

Scroll To Top