Психолошки кутак

Зашто нам је важно да бринемо о менталном здрављу, баш као и о физичком?

Како си…? Питање које свакодневно неком поставимо…али, да ли сачекамо одговор? Да ли заиста чујемо тај одговор, или питамо реда ради. Колико смо спремни да чујемо како се неко заиста осећа? И шта онда са тим информацијама? Некада је довољно да само будемо присутни, да саслушамо и пружимо емотивну подршку. То би био добар почетак очувања менталног здравља.

Шта је ментално здравље? Према Светској здравственој организацији (2001), ментално здравље је стање благостања у коме појединац реализује своје способности, у ком је продуктиван члан своје заједнице, а  истовремено може да се носи са нормалним стресовима живота. Ментално здравље и ментална болест су два међусобно повезана, али различита континуума. На ком делу континуума ћемо се наћи током живота, зависи од повезаности биолошких, психолошких, социјалних и срединских фактора. Ти фактори могу бити ризични и представљати изазов за наше ментално здравље попут различитих негативних догађаја, свакодневног стреса, лоших услова живота, али и наших особина личности (нпр.ниско самопоштовање) и начина на који се суочавамо са стресом. Они нам нарушавају ментално здравље и могу довести до појаве различитих психичких проблема попут анксиозности и депресије. Са друге стране, могу бити и заштитни и утицати на очување и унапређење менталног здравља попут социјалне подршке, економске сигурности, развијених вештина превладавања и ношења са стресом.

Суочени са свакодневним животним стресом, свако од нас различито реагује. У ситуацијама када се осећамо преплављено, и уочавамо да проблеми превазилазе наше капацитете, важно је да имамо за почетак социјалну подршку, некога коме можемо да се поверимо (породица, пријатељи). Нарушено ментално здравље може утицати на све сфере нашег живота – социјалну, пословну, емоционалну, генерално на квалитет нашег живота. Зато је важно је да будемо информисани и о стручној подршци, коме да се обратимо и на који начин. Уколико нас заболи зуб, ретко ко трпи тај бол, већ потражи помоћ стоматолога. Коме се обратити уколико не знамо како  да се изборимо са различитим осећањима, мислима, понашањима која нам штете, или не пријају? У даљем тексту навешћу где у Зрењанину можете добити психолошку помоћ и подршку уколико осетите потребу.

Исидора Давид, професор психологије, мастер психолог, RE&KBT психотерапеут под супервизијом