Школски лист – ПУТ

Школски лист - ПУТ

О ШКОЛСКОМ ЛИСТУ ,,ПУТ“

Први број школског листа под називом „Пут” изашао је маја 1995. године. Иницијативу је дала популарно названа „Пепси” служба (педагошко-психолошка служба), односно, школски психолог Милица Велимировић и педагог Александра Суботић. Њихова замисао  је била да наши ђаци имају свој лист у коме могу бележити пулсирање живота ученика, школе и града.

У првобитној редакцији су били идејни творци листа, тада ученици другог разреда, Иван Павковић, Миле Пушкарић и Горан Васковић, потпомогнути прилозима Ивана Живкова, Маје Маринков, Растка Стефановића, Габријеле Паригрос… Са много ентузијазма су многи ученици каснијих генерација писали и цртали за „Пут”.

 

 

Уреднички посао са њима су обављале професорка Душица Митић и педагог Александра Суботић до 2002. године, када уредништво преузима професорка Данијела Шкорић до 2006.године. Тада се враћају старе уреднице Митић и Суботић и боре се за сваки текст све до 2019. године када професорка Митић одлази у пензију. Следеће две године уредништво преузима професорка Сања Вучуревић, а од ове школске године уредница је професорка Наталија Лудошки.

,,Пут” излази једном или два пута годишње, у зависности од материјалних средстава за штампање листа. У последњих десет година ,,Пут“ се може читати и у дигиталном облику.

Можемо се похвалити и наградама које је наш школски лист у више наврата освојио.  Друштво за српски језик и књижевност три пута прогласило је  ,,Пут“ за најбољи средњошколски часопис у Републици Србији, а лист је освојио и Награду за младе таленте Града Зрењанина. 

Лист је настао из жеље да ученици развију своја новинарска интересовања и литерарне или црталачке склоности, да изоштре своју опсервацију и развију критичко мишљење, да лирски, сатирично или комично пишу. Прилози су увек одражавали шаренило ученичког живота. Било је ту интервјуа, извештаја, по нечему посебних писмених задатака, песама, стрипова, анкета, репортажа, филмских, књижевних или музичких рецензија, осврта на актуелна научна или спортска достигнућа. Аутори тих прилога сада су дипломирани инжењери, сликари, економисти, професори књижевности или страних језика, режисери и монтажери, политиколози или социолози и психолози…

Садашњи чланови редакције и сарадници „Пута” настављају њихову  традицију, али и модернизују и мењају изглед и садржај листа према сопственим генерацијским обележјима. А „Пут” остаје оно што је у настанку и била намера оснивача да буде – „поглед изнутра”, визија и доживљај средине у којој је настао, дати сликом и речима ученика.

 

 

НАША ФИЛОЗОФИЈА

Мисија Зрењанинске гимназије је унапређивање образовно-васпитног процеса у складу са потребама ученика, а у функцији развијања образоване, креативне, културне и моралне личности која своја знања примењује у даљем школовању и стварном животу.

РЕЧ ДИРЕКТОРА

„Зрењанинска гимназија је школа отворених врата и школа која својим васпитним и образовним потенцијалима пружа ђаку незамењиво интелектуално и емоционално уточиште.“

КЉУЧ УСПЕХА

Тежимо да наша школа буде средина у којој ће владати креативна, радна и сарадничка атмосфера и у којој ће ученици моћи да искажу и развијају своје потенцијале.