Dve srebrne i jedna bronzana medalja za naše učenice na takmičenju o Gandiju

Na međunarodnom takmičenju „Ahimsa;Tagore i Gandi“ naše tri učenice su ostvarile sjajan rezultat. Naime, one su pisale eseje na engleskom jeziku na Gandijeve citate. Takmičenje je organizovao Tagore centar Srbija povodm 150 godina od rođenja Mahatme Gandija. Na takmičenju su  učestvovala  trideset dva učenika iz celog sveta.

Međunarodni žiri, dr Atila Pato, Univerzitet Pardubice, Centar za etiku,  Češka, Jasminka Milošević, profesorka filozofije u gimnaziji Slobodan Škerović, Crna Gora i naš bivši učenik, doktorand Radivoj Stupar, asistent na univerzitetu Šefild, Velika Britanija. pregledali su i ocenili eseje u prvoj fazi i izabrali jedanaest finalista među kojima je bila i učenica Olivera Sekulić iz naše škole.

Drugi deo takmičenja sastojao se u prezentaciji rada i diskusiji koje je  organizovana kao Skajp konferencija 23.marta. Na konferenciji je učestvovala i profesorka Dipanita Data, osnivač Tagore centra, profesorka engleske književnosti na univerzitetu u Kalkuti koja je u naš grad dolazila trinaest puta i zajedno sa profesorkom filozofije Aleksandrom Maksić realizovala čitav niz kulturnih aktivnosti poput Dana indijske kulture i filozofije i uspešne saradnje sa ambasadom Indije u Beogradu.

U finalu su bili učenici iz Turske, Belorusije i Srbije a kao najbolji među njima pokazao se Ajbars Onder iz Turske. Srebrnu medalju ponele su Teodora Šiklošić IV2 i Helena Novaković,III2 dok je bronza pripala Dušici Piperski III3. Dušica je u svom radu, razmišljajući o principu ahimse, nenasilja,  istakla sličnost duhovnog usavršavanja kod Gandija i Platona, kao i utopijski potencijal ahimse. Helena je pisala o nenasilju kao o nećemu što učimo i što nije sastavni deo naše prirode, dok je Teodora ahimsu nazvala silom koja čini čuda.

Radovi će biti objavljeni u istoimenoj publikaciji koju priprema Tagore centar Srbija zajedno sa renomiranim autorima iz celog sveta.

Последње објављени чланци

ПРИЈЕМНИ ИСПИТ ЗА ИТ СМЕР
18.04.2024.By
Наши гимназијалци освојили 3. место на такмичењу из одрживог развоја и животне средине
17.04.2024.By
Oкружно такмичење ,,Књижевна олимпијада“
15.04.2024.By

Календар

април 2024.
П У С Ч П С Н
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930