Јавни час поводом Светског дана борбе против фашизма и антисемитизма

Поводом деветог новембра 1938, када је у нацистичкој Немачкој почео велики погром јеврејских
грађана познат као Кристална ноћ, у нашој школи организован је јавни час на тему Од слободе до цензуре / фашизам и антифашизам данас.
Овом приликом предавачи су били професорица Јанков Сенка, професор Даруши Еди као и ученице одељења II-1 Брдар Милица и Арсенић Јона.
Како је то нагласила професорица Јанков, на данашњи дан државни врх нацистичке Немачке почео је са спровођењем злочиначког програма Холокауста који је одвео у сигурну смрт шест милиона Јевреја.
Пљачкање јеврејских радњи, продавница и домова , као и насиље над Јеврејима, обележило је Кристалну ноћ. Професорица је истакла да су злочиначке идеје најпре нашле своје место у школама путем пропагандних расних лекција.
Надовезујући се, професор Даруши упознао је присутне ученике са текстом италијанског филозофа Умберта Ека Вечни фашизам, стављајући акценат на то да интелектуалац мора да буде просвећен, реформски оријентисан, толерантан према другом и другачијем, спреман за промене, отворен према новим мисаоним хоризонтима. На жалост, како је рекао Даруши, ми данас живимо у свету у којем се крше основна људска права и слободе, а зарад некаквих виших/ јавних интереса спроводи самовоља неколицине.
Ученице Милица и Јона говориле су о проблему цензуре у медијима у последњих тридесетак година, као и о начинима медијске манипулације. Поред тога истакле су и да државе често контролишу уређивачку политику медија злоупотребљавајући их на тај начин. Њихов став је да цензура у медијима угрожава темеље слободе, те да је неопходно обезбедити независност медија.
Професор Даруши је још истакао да је у школама неопходно развијати критичко мишљење, односно ученике треба учити не шта да мисле, већ како да мисле.

Након уводних предавања отворена је дискусија, током које су присутни ученици постављали питања иизносили коментаре везане за медијско извештавање у Србији.
За сам крај ученици су скренули пажњу на то да је неопходно организовати још оваквих сусрета.

Последње објављени чланци

Студијска посета „Пут сећања на децу страдалу у рату“
23.05.2024.By
РОК РАДИОНИЦА
22.05.2024.By
СПОРТСКИ ДАН У ЗРЕЊАНИНСКОЈ ГИМНАЗИЈИ
18.05.2024.By

Календар

мај 2024.
П У С Ч П С Н
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031