Наши гимназијалци освојили 3. место на такмичењу из одрживог развоја и животне средине

Ученици четвртог разреда Зрењанинске гимназије, Огњен Ковачевић (4. 9) и Александар Хамонд (4. 10), заједно са својим ментором, професором хемије и одрживог развоја Александром Ракитом, у априлу су представљали нашу школу на такмичењу ученика гимназија и средњих школа у области животне средине одрживог развоја и освојили 3. место у конкуренцији са још 14 средњих школа широм Србије.

Њихов пројекат фокусирао се на изузетно актуелну тему – смањење отпада хране у локалној заједници и потенцијалним решењима.

Њихова преданост и истрајност током истраживања, припреме и презентовање овог пројекта заслужују посебно признање. Кроз темељну анализу проблема, идентификовали су кључне изазове који доводе до прекомерне потрошње хране и бацања хране у граду Зрењанину и околини. Њихов приступ није био само теоријски, већ су такође развили практичне стратегије и препоруке које би могле допринети решавању овог проблема у локалној заједници.

На такмичењу су демонстрирали импресивно знање, јасно изражавање идеја и способност тимског рада. Њихова презентација била је инспиративна и информативна жирију. Ангажовали су публику и подстицали даљу дискусију о важности смањења отпада хране.

,,Било је укупно 15 екипа из гимназија и средњих школа широм Србије. Конкуренција је била велика, али смо се потрудили да нашу школу и учење изборног предмета Одрживи развој представимо у најбољем могућем светлу“ – истичу ученици Александар и Огњен.

,,Ово је први пут да учествујемо на оваквом типу такмичења, искуства су веома позитивна, презадовољни смо трећим местом и сигуран сам да ћемо учествовати и наредних година са новим идејама о чувању животне средине“ – говори професор Александар Ракита.

Осим што су добили веома позитивна мишљења на такмичењу, њихов рад има и дугорочни утицај. Ова искуства не само што су обогатила њихово образовање, већ су такође подстакла свест о одрживом развоју и важности свакодневних акција које можемо предузети како бисмо сачували нашу планету за будуће генерације.

Последње објављени чланци

Студијска посета „Пут сећања на децу страдалу у рату“
23.05.2024.By
РОК РАДИОНИЦА
22.05.2024.By
СПОРТСКИ ДАН У ЗРЕЊАНИНСКОЈ ГИМНАЗИЈИ
18.05.2024.By

Календар

мај 2024.
П У С Ч П С Н
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031