Поводом Дана руског језика, који се традиционално обележава 6. јуна, на дан рођења великог руског песника Александра Сергејевича Пушкина, ученици Зрењанинске гимназије одржали су програм „Све боје руског језика“ . Учествовало је скоро 70 ученика из различитих одељења, као и неколико наших бивших ђака, а сала Културног центра била је попуњена до последњег места. Водитељи програма Маша Никић, Јована Ђукић, Сара Тодоровић, Сања Станић и Вук Ђукановић састављајући букет цвећа у разним бојама, водили су публику на прелепо путовање кроз руску културу и обичаје. Такође, кроз симболику боја, подсетили су нас на традиционалне вредности и са бине послали снажне поруке љубави, доброте, важности породице и пријатељства, али и суштине живота.

Публика је два сата уживала у богатом и разноврсном програму, а ученици су на најлепши начин показали свој таленат и бројне вештине. Рецитатори су нас, кроз емотиван и надахнут наступ, повели на поетско путовање кроз стихове Пушкина, Јесењина, Блока и других руских песника. Уз пратњу разних музичких инструмената, хор је извео омиљене песме „Катјуша“, „Рјабинушка“, „Подмосковске вечери“, као и бројне веселе руске народне песме, а песму „Плава ноћ“ употпунио је плес у извођењу Данице Кочалке и Луке Закина. Популарне савремене руске песме отпевали су Дарија Поповић, Нада Миленковић, Мајда Мандић, Сава Адамов, као и наши бивши ученици Мирјана Матић, Никола Адамов и Драган Косовић. Једну од песама пратила је група која је извела модеран балет, а Даница Кочалка је припремила парове који су плесали валцер уз познату музику Чајковског. Публика је била посебно одушевљена руским фолклорним играма, а „Калинка“ је већ традиционално добила највеће овације. „Најлепше ствари у животу нису ствари. То су тренуци, људи, искуства. Тражите срећу у свом срцу!“ – овим речима и песмом „Желимо вам срећу“ завршено је ово незаборавно вече.

Као и претходних година, идејни творац и организатор програма била је проф. руског језика Ирина Убовић. Проф. Верица Карановић пружила је велику помоћ у припреми хорских нумера, а проф. Александар Ракита припремао је фолклорне игре.

Програму је присуствовала аташе за културу Амбасаде Русије Наталија Клешћенкова, заменик директора Руског дома Александар Бељченко, координатор образовних програма Руског дома Олесја Бабенко, као и члан Националног просветног савета Снежана Марковић.

Последње објављени чланци

Распоред допунске наставе из математике
03.07.2024.By
Успех наших ученика на 45. Математичком турниру
18.06.2024.By
Ученик генерације 2020-2024. Огњен Ковачевић 4-9
14.06.2024.By

Календар

јул 2024.
П У С Ч П С Н
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031