У петак 23. 9. 2022. наша школа имала је част и привилегију да, по други пут, угости изузетне пријатеље из Чикага – професорицу Kарен Г. Kарлсон и њеног супруга Дона Џонсона.

Њена породична прича повезује Лукићево, Зрењанин, Kладово, Ниш и Чикаго и наши ученици су имали прилику да поново слушају куда нас може одвести трагање кроз личну историју. Kаренин отац је рођен у Лукићеву, у јеврејској породици Глинерт. Похађао је Зрењанинску гимназију, коју завршава 1937.  и након завршетка студија медицине у Бечу, отвара успешну лекарску ординацију у нашем граду. Након уласка нациста у Зрењанин бива регрутован у српску војску као лекар, са чином поручника. После две недеље бива заробљен и успева да преживи различите логоре кроз које је пролазио, све до ослобођења.

Пошто му од родбине нико није преживео рат, а комплетна имовина му је била опљачкана или одузета, одлучује да оде за Америку где, у Чикагу отвара своју ординацију и постаје цењен, поштован и вољен члан заједнице који је лечио сваког коме је помоћ била потребна, без обзира на материјално стање.

Ту упознаје Kаренину мајку која је у Чикаго стигла бежећи из Немачке и родног града Улма. Kао Јеврејка, она успева да са мајком избегне из Немачке док нацисти још нису потпуно затворили границе. Пресудни моменат било је гарантно писмо њеног рођака, који је раније отишао у Америку – АЛБЕРТА АЈНШТАЈНА, код кога су кратко боравили када су стигли.

Ову невероватну причу својих родитеља Kарен сазнаје тек неколико година пред смрт своје мајке и од тада креће њено путовање Европом које ју је и довело до Зрењанина и Зрењанинске гимназије.

Прича њеног мужа Дона је такође изузетна. Рођен у сиромашној породици у Хондурасу, касније са породицом долази у Америку, Њујорк, где завршава школу и факултет. Веома рано почиње да се бави новинарством, за универзитетске новине, где га због ангажованих и истраживачких текстова на тему борбе за грађанска права црнаца на југу Америке примећује Бостон Глоуб, а касније и CBS. Убрзо постаје први црни новинар у овим медијским кућама и дописник из рата у Вијетнаму. Његова каријера га је, као и Kарен, водила кроз цео свет. Још једна занимљива чињеница из његовог живота је да је као младић волео музику и певао у неколико бендова са својим пријатељима – Бади Гајем и Таџ Махалом који су нека од највећих имена блуза на свету.

Прича овог пара пружила је нашим ученицима лекцију упорности, храбрости, посвећености, радости и љубави и осветлила место нашег града и школе у вихору историје 20. века.

Сенка Јанков, наставница социологије

Еди Даруши, наставник филозофије и грађанског васпитања

Последње објављени чланци

Распоред допунске наставе из математике
03.07.2024.By
Све боје руског језика
18.06.2024.By
Успех наших ученика на 45. Математичком турниру
18.06.2024.By

Календар

јул 2024.
П У С Ч П С Н
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031