Зрењанински гимназијалци подижу свест грађанима Зрењанина о рециклажи отпада

Ове недеље, ученици Зрењанинске гиманзије, Теодор Качарић, Тијана Шакић, Нина Антић, Душан Мартинов и Огњен Ковачевић,  заједно са професором хемије и образовања за одрживи развој, Александром Ракитом, поставили су канте за разврставање и рециклажу отпада, на три места у центру града.

Реч је о националном пројекту „Млади су закон“ који, заједно са Министарством омладине и спорта, Покретом горана Војводине из Сремских Карловаца и другим партнерима, имају за циљ омогућавање доприноса младих одрживом развоју локалних заједница.

„Јула месеца ове године, видели смо на сајту Младих истраживача Србије, конкурс за пројекте који се баве очувањем животне средине у локалној заједници. Заједно са ученицима који слушају изборни предмет Образовање за одрживи развој, одлучили смо да напишемо пројекат којим бисмо поставили канте за разврставање отпада на различитим деловима у центру града.“ – истиче професор спец. Александар Ракита, координатор пројекта.

„Конкурс је прошао, добили смо средства и наручили канте у три боје: плаве за папир, жуте за пластику и зелене за стакло. Овим желимо да подигнемо нашу свест и свест наших суграђана на важност разврставања и рециклаже отпада.“ – наставља професор Ракита.

„Када нам је пројекат прошао, одмах смо одлучили да урадимо и проспектне материјале и поделимо грађанима како бисмо их едуковали и указали на важност ове значајне теме за заштиту животне средине.“ – истичу Теодор, Тијана, Нина, Душан и Огњен, наши ученици који су иницирали и заједно са професором написали овај пројекат.

Они такође истичу да је овоме помогла и локална самоуправа града Зрењанина, као и предузеће „Чистоћа и Зеленило“ града Зрењанина. На крају, ученици наше школе, заједно са професором, наводе да ће писати још пројеката, који ће помагати очувању животне средине у нашем граду.

Последње објављени чланци

Студијска посета „Пут сећања на децу страдалу у рату“
23.05.2024.By
РОК РАДИОНИЦА
22.05.2024.By
СПОРТСКИ ДАН У ЗРЕЊАНИНСКОЈ ГИМНАЗИЈИ
18.05.2024.By

Календар

мај 2024.
П У С Ч П С Н
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031