Зрењанински гимназијалци у пројекту из области ,,зелених“ обновљивих извора енергије

Од ове недеље, ученици изборног предмета Образовање за одрживи развој, под менторством професора Александра Раките, учествоваће у пројекту који се бави темом ,,зелених” обновљивих извора енергије и кога спроводе чланови Департмана за инжењерство заштите животне средине (Факултет техничких наука, Универзитет у Новом Саду) уз финансијску подршку Амбасаде САД-а у Београду, у оквиру Алумни пројекта Фулбрајт Алумнисте професора Немање Станисављевића.

Ово је шеста година заредом реализације овог типа Фулбрајт Алумни пројекта, где се уз сарадњу са Департманом за инжењерство заштите животне средине спроводе пројекти у средњим школама широм Србије. Рециклажа амбалаже (СКАР пројекат) била је тема прве године, док су друге године средњошколци сазнали више о отпаду као енергенту (ОКЕј пројекат). Треће године посебан осврт је био на самом концепту циркуларне економије (ЦИРЦЛЕ пројекат). Након тога 2019/2021. године су одржана онлајн предавања и радионица о актуелној проблематици настајања и управљања отпадом од хране и могућностима искоришћења овог типа отпада са циљем заштите животне средине (ФООДY пројекат), док се тема прошлогодишњег пројекта базирала на проблему климатских промена (КЛИМИ пројекат).

Овогодишња тема је осмишљена да информише и едукује средњошколску популацију са посебним освртом на актуелну проблематику ,,зелених” обновљивих извора енергије, које су тренутно од највеће важности имајући у виду светске изазове снабдевања енергијом. Ученици и професори из 15 одабраних средњих школа учествоваће у низу различитих активности посебно осмишљених да додатно едукују ученике о релевантној теми зелених обновљивих извора енергије. Поред средње школе из Зрењанина, пројекат се спроводи и у другим градовима широм Србије: Нови Сад, Београд, Сремска Митровица, Вршац, Ниш, Бор, Руски Крстур, Бач, Врбас и Лозница. У пројекат је укључено преко 250 учесника из целе земље. Десета у низу радионица одржана је у среду 29. 3. 2023. , а учествовали су ученици Зрењанинске гимназије.

Пројекат се фокусира на едукацију ученика средњих школа о појму ,,зелене енергије“, обновљивим изворима енергије (ОИЕ), енергетском потенцијалу обновљивих извора енергије, доступним технологијама, томе како учинити ,,зелену“ енергију применљивом са најмањим могућим утицајем на животну средину, ваздух, воду, земљиште, биодиверзитет и здравље људи, као и о локалним и регионалним акцијама за имплементацију и коришћење ,,зелене енергије”. Трајање пројекта је предвиђено у периоду од септембра 2022. године до септембар 2023. године. Додатна анкета о пројектним активностима биће реализована у октобру и децембру 2023. године.

Представници школе, које ће чинити наставник и један ученик, биће позвани на завршни догађај на Универзитету у Новом Саду. Пројектни тим ће организовати конференцију на којој ће представници школа кроз усмену презентацију представити своју школу и резултате свог задатка. Такође, свака школа ће добити сертификат о успешном учешћу у пројекту, док ће најбољи тим бити проглашен и награђен новчаном наградом.

С обзиром да је енергетски сектор најважнији део привреде, јачање обновљивих извора енергије може имати значајан утицај на економски, али и одрживи развој земље. Имајући у виду ове чињенице, образовање младих генерација и њихово активно укључивање у акције са тематиком обновљивих извора енергије чини се све важнијим у погледу развоја ,,зелених” енергетских образаца друштва.

Последње објављени чланци

ПРИЈЕМНИ ИСПИТ ЗА ИТ СМЕР
18.04.2024.By
Наши гимназијалци освојили 3. место на такмичењу из одрживог развоја и животне средине
17.04.2024.By
Oкружно такмичење ,,Књижевна олимпијада“
15.04.2024.By

Календар

април 2024.
П У С Ч П С Н
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930